2011/03/07

Légyszi nekűgyémá....(érdekes infók)

Azért írok, mert mostanában eléggé megnövekedett azoknak a leveleknek a száma, amelyeket lánc-leveleknek vagy "hoax"-nak neveznek a szakértők. Ezek olyan emailek, amelyeket több embernek szántak, s ha ezek továbbküldik, rengeteg email fiókot fertőznek meg. Ígérnek szerencsét, jólétet, pénzt, laptopot, stb-abban az esetben ha elküldöd legalább 5-7 ismerősnek, és ezek hiányával ijesztgetnek, ha nem küldenéd el.

Miről ismerünk fel egy ilyen levelet?

  • Egyértelmű ismertetőjele:„Küldd el ezt a levelet minél több embernek!”.

  • A figyelem felkeltése

A lánclevél általában valamilyen erős hatással kelti fel a figyelmet. Vagy egy pozitív emberi érzelemre hivatkozik (pl. teljesítsük egy beteg kisgyermek utolsó kívánságát, segítsünk egy vérátömlesztésre szoruló betegen), valamilyen veszéllyel ijesztget (vírusveszéllyel, anyagi kár veszélyével), vagy pedig ígéretekkel, esetleg a meggazdagodás reményével kecsegtet.
  • Megbízhatónak látszó forrásokra való hivatkozás

Forrásként gyakran hivatkoznak tekintélyes cégekre, vagy személyekre, pl. az IBM-re, Bill Gates-re, hivatalokra. Sohasem adnak meg azonban egészen pontos hírforrást (személy szerint ki, hol nyilatkozott, hol hozzáférhető az eredeti közlemény), és sohasem adnak meg pontos időpontot. Például:
  • „az IBM tegnap tette közzé ezt a hírt", csak éppen nem írják meg, hogy az IBM cég melyik részlege, személy szerint ki és hol tette közzé a hírt, és mikor volt „tegnap” (ha szerepelne, akkor esetleg látnánk, hogy a levél már hónapok óta kering az Interneten)
  • „a rendőrkapitány közleménye”, csak éppen nem tudjuk, hogy a kolozsvári, budapesti, vagy melyik rendőrkapitány közleménye

  • A közlemény

     A közlemény általában részletesen kifejti a bevezetésben szereplő megható vagy ijesztő történetet. Itt szerepelhet szegény súlyos beteg gyermek, aki utolsó kívánságként minél több E-mail üdvözletet szeretne kapni, vagy gyógyulásához segítséget, adományt, vérátömlesztést vár. Az ilyen történetek külön műfajt képviselnek, valóságos, egymástól csak apró részletekben különböző levélcsaládokat alkotnak.
     A közlemény ijesztgethet egy különösen veszélyes vírussal, vagy más kártevővel (trójai program stb.). A hamis vírusriadóknak is megvannak a saját, jól felismerhető tulajdonságai.
A hamis vírusriadók a „különösen veszélyes” vírust nem azonosítják pontosan. Sokszor csak azt állítják, hogy a vírus, vagy más kártevő adott tárgyú levélben terjed. Ilyeneket írnak pl. „Ne nyisd ki azt a levelet, amelynek tárgya: PENPAL GREETINGS!” “Ne olvasd el azt a levelet, amelynek tárgya: Elfogták Osama bin Laden-t”. A levelezésben kicsit is jártas felhasználónak tudnia kell, hogy a levél tárgya tetszőleges lehet, így egy valódi vírus bármilyen tárgyú levélben is terjedhet. Különösen érdekes az a levélváltozat, mely azt tanácsolja: “Ne nyisd ki azt a levelet, amelyben Osama bin Laden-t látod felakasztva!” Ha már megláttam a képet, akkor a levelet előzőleg már ki is nyitottam, s ha ez kárt okozott volna gépemben, már késői lenne minden figyelmeztetés...
A hamis vírusriadók általában drámai hangon írják le a vírus kártételeit, sokszor szakszerűnek hangzó technikai kifejezésekkel megtűzdelve. Pl. „a vírus felülírja a merevlemez 0. szektorát, és rövidzárlatot okozva tönkreteszi a gép memóriáját”.
A valódi – általában vírusirtó programot előállító cégek által kibocsátott – vírusriadók mindig tartalmazzák a szóbanforgó vírus nevét, esetleg változatszámát is, az információ forrását pontosan (cég, intézmény pontos nevét), a közzététel időpontját (nem „tegnap”, hanem pontos dátum), és azt, hogy egy vírusirtó program melyik, mikori változata képes az illető vírust felfedezni és ártalmatlanná tenni.
  • A felszólítás

     A levél mindig tartalmaz felszólítást. Egyszerű esetben csak azt kívánja – de ez mindig szerepel --, hogy a levelet küldjük el minél több címzettnek: Ezzel az egyszerű továbbítással is éppen elég kellemetlenséget szerzünk felebarátainknak.
     Rosszabb esetben még más káros cselekedetre is felszólíthat a levél. Okozott már zavart egy kórház működésében az a lánclevél, amely ritka vércsoportba tartozó embereket szólított fel véradásra, s a levélben egy kórház valódi telefonszámát adta meg, ahol jelentkezni lehet.
     Még veszélyesebbek a pénzszerzésre irányuló levelek, amelyek a hirtelen meggazdagodás reményével kecsegtetnek. Ez már átlép a (tiltott) piramisjátékok területére, pl. „Küldj 10 dollárt az előtted szereplő 10 címzettnek, és x napon belül te is egy zsák pénzt kapsz.”
     A lánclevelek különösen veszélyes fajtája arra is felhív, hogy kattintsunk egy, a levélben szereplő címre. Esetleg egy sorsoláson való részvétellel, nyereménnyel kecsegtet: ha kattintunk, fényképezőgépet, számítógépet nyerhetünk. A kattintás eredményeképpen szerencsésebb esetben csak címünket jegyzik fel, ahová azután újabb láncleveleket, spam-eket küldhetnek. Kevésbé szerencsés esetben a helyről, ahová kattintottunk, veszélyes szoftver, vírus, vagy féreg (malware) töltődhet le gépünkre.

                                      Hogyan védekezzünk a lánclevelek ellen?

Sohase továbbítsunk olyan levelet, amelyben az szerepelt, hogy „küldd tovább minél több embernek” Ezzel legalábbis csökkentjük terjedésének ütemét (Sajnos, mindig lesznek mások, akik továbbküldik...)
A legjobb, amit egy lánclevéllel tehetünk, az, hogy azonnal töröljük.
Ha lánclevelet kapunk, ne írjuk meg azt se minden, a címzett-listán szereplő címre, hogy „Ne küldd tovább! Ez lánclevél!” Ezzel ugyanis hasonló hatást érünk el, mintha az eredeti lánclevelet továbítottuk volna, vagyis küldtünk egy csomó fölösleges levelet.
Azt a kedves ismerősünket, akitől a levelet kaptuk, és aki általában teljesen jóhiszeműen és jószándékúan küldte, magánlevélben célszerű figyelmeztetnünk, és elmagyaráznunk, hogy csalás áldozata lett. Ő legalább nem fog legközelebb lánclevelet továbbítani.
Ha kétségeink vannak abban, hogy a kapott lánclevél-e, legyünk óvatosak. Próbáljuk meg ellenőrizni a megadott forrást. Kérjünk tanácsot rendszergazdánktól, vagy más, a levelezésben tájékozott munkatársunktól. Ellenőrizzük az ismert hoax-gyűjteményekben, hogy a levél nem szerepel-e a már ismert hoax-ok között. Néhány ilyen gyűjtemény címét a leírás végén megadom.
Levelezőrendszerünket mindig úgy állítsuk be, hogy ne nyissa meg automatikusan az érkezett levelek mellékleteit (attachment), ne nyisson meg automatikusan képeket, a levelező rendszer ne hajtsa végre automatikusan a levélben levő Java, és egyéb  scripteket. Ezek az utóbbi tanácsok természetesen minden levélre, nemcsak a lánclevelekre vonatkoznak, de különösen legyünk óvatosak a lánclevél-gyanús levelek esetében. 
A láncleveleket, hamis vírusriadókat sok esetben jószándékú emberek továbbítják más jószándékú embereknek.

                       Példák lánclevélre :

1. példa: beteg gyermek szüleinek megsegítése

Tárgy: Segítség
Csak továbbítsd, és már azzal segítettél!
Ez nagyon komoly!!!
Segíts azzal, hogy továbbküldöd tényleg minél több embernek.
Felhívás
Alexandra egy rettenetes tűzvészből szabadult, de most az életéért kell harcolni. Ő csak 14 hónapos és az egész teste összeégett. Az arcán az égések egészen a csontig hatoltak. Most egy krakkói (Lengyelországban) kórházban a legjobb orvosok kezelik. Sok operáció és hosszas kezelés vár rá. Sajnos a szüleinek nincs elég pénzük erre, ezért kérjük a segítségüket.
Minden továbbküldött e-mail után Alexandra szülei kapnak 3 centet. Kérjük segítsék őket, küldjék tovább minél több személynek.
Magyarázat: ez a lánclevél egy valóban megtörtént esetet használ alapul, egy megégett lengyel kislány szegénysorsú szülei valóban pénzt próbáltak gyűjteni útiköltségre. A lánclevél azonban nem ezt a célt szolgálja, csupán felhasználja az adatokat. Gyanúsnak kell találnunk, hogy vajon ki adna éppen az e-mail-ek darabszáma után 3 centet a szülőknek, és vajon hogyan követnék nyomon azt, hogy hány e-mailt továbbított valaki (ilyen természetesen nem létezik, senki nem utal egy centet sem továbbküldött levelek után). A levél sokkoló hatását az is fokozta, hogy a megégett kislány fényképét csatolták hozzá mellékletként.

2. példa: hamis vírusriadót tartalmazó lánclevél

Tárgy: Vírusveszély
48 órán belül egy új vírus kerül a forgalomba, amit a MICROSOFT éppen most tett közzé. Ha e-mailt kapsz valakitől, lehet ismeretlen vagy ismerős is, aminek a tárgya HELP, ne nyisd meg, rá se menj egérrel, ne próbáld meg letörölni, mert ezek az egyszerű dolgok beindítják a vírus működését! 48 órát kell várni, és csak azután lehet letörölni. Ha előbb próbálod, a vírus automatikusan működésbe lép és letörli az összes adatot a merev lemezről, az operációs rendszerhez pedig nem enged hozzáférni! NAGYON FONTOS mindenkinek továbbítani az üzenetet akinek meg van az e-mail címetek!
Magyarázat: ebben a levélben megtalálhatjuk a hamis vírusriadók ismertetőjeleit. Tekintélyre hivatkozik (Microsoft), pontosabb adatok nélkül (a Microsoft melyik részlege, melyik vezetője a földgolyó, vagy az Internet mely pontján tette közzé?), időpontmegjelölés nélkül (“éppen most”), az állítólagos vírust hordozó levelet mindössze úgy azonosítja, hogy a továbbító levél tárgyát adja meg (HELP), és azzal ijesztget, hogy a vírus az összes adatot törli lemezünkről. A levélnek külön érdekességet ad az, hogy olyan vírusról ad hírt, amely még el sem kezdte működését: honnan tudja a Microsoft, hogy milyen új vírus kerül majd forgalomba 48 órán belül?

  Mindenképpen: gondolkozz, nézz utánna(google), s hidd el: nem leszel szerencsétlen s nem szalasztod el a meggazdagodás esélyét, Isten gondot visel !
Példabeszédek 3,5:
Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! 


(a példákat a Virusbuster  honlapjáról (
http://www.vbuster.hu/hu/spam/hoaxok/) vettem.)

1 megjegyzés:

4given2serve írta...

:P jó, hogy ezt közzétetted, még megjegyezném a YahooMessenger-en keringő, talán még több és még instantabban érkező üzeneteket, melyek úgy végződnek, hogy "bocsi, én is kaptam"....
(Lord, have mercy)