2011/02/07

Gondolataink számadása

      Nemrég olvastam  Erdő Levi blogján a "Lelki szemetesládáról" irt sorait, aztán (tiszta véletlenül !) néhány nap múlva egy kisebb (szolgálattevőkből álló) csoporttal beszéltünk ugyanerről a témáról, ezért megemlítek néhányat az elhangzott gondolatokból.
      Először is, kicsit meglepett a lelkipásztorunk fogalmazása, hogy vannak "lelki bűnök"...aztán gyorsan meg is magyarázta, hogy 2 csoportra lehet osztani a bűnöket (a támadás helyétől függően): testiekre és lelkiekre (2Kor7:1),  így már világosabb lett... 
      A lelki kategóriába tartoznak (többek között) a gondolataink. Érdekes az, hogy nagyon vigyázunk arra amit teszünk, ami látható, de kevésbé vigyázunk gondolatainkra. Pedig a  gondolataink felfedik azt, hogy kik vagyunk, illetve előre vetítik azt, hogy kivé leszünk. Majdnem minden viselkedésünket megelőzi az arról való gondolkodás. Így az akaratunk a gondolkozásunk szolgájává válhat, sőt, a legtöbb esetben az érzelmeink is a gondolatainkból alakulnak ki.. A gondolat tehát érzelmet szül, aztán az érzelem tettet kezdeményez. Fontosak tehát a gondolataink??? NAGYON!
      Igaz, hogy sok gondolatot a külső környezetünk erőltet ránk, máskor a megélhetésünk teremt olyan helyzetet, hogy napokig lefoglalja az elménket olyan gondolatkör, amit nem szeretünk, nem szívesen foglalkozunk vele. Az ilyen gondolatokat nem szeretjük, és okozhatnak átmeneti kellemetlenséget hívő lelkünknek, de lelkileg nem fognak tartós hatást gyakorolni ránk. Ezekért a gondolatokért nem vagyunk felelősek, és ezek a gondolatok úgy tűnnek tova az életünkben, mint a fejünk felett elsuhanó madár...
     Egészen más a helyzet azokkal a gondolatokkal, amelyeket önkéntesen gondolunk, dédelgetünk és szívesen vendégül látunk az elménkben. Mire gondoltam szívesen az utolsó 24 órában? Mire gondoltam, amikor szabadon gondolkodhattam bármin? Mi felé, ki felé fordult a  belső gondolatvilágom, amikor szabadon fordulhatott, amilyen irányba akart?  
     Igen, de mit csináljunk ha tényleg nem tudunk szabadulni egy ilyen tisztátalan, haszontalan  gondolattól? Hát töltsük be jó gondolatokkal agyunkat. A gondolataink irányításának a legjobb módja, ha felajánljuk Istennek az elménk feletti teljes uralmat. A Szentlélek elfogadja tőlünk ezt a felajánlást, és azonnal átveszi az irányítást. Ezután már aránylag könnyű lesz lelki dolgokon gondolkodni, főleg ha a gondolataink, napi rendszerességgel edződnek imádságok és igei elmélkedések által. Az elmében való szüntelen imádkozás rendszeres gyakorlata segít a szent gondolkodás kialakításában.

Fil 4,8
Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! 

Róm 12,2
...ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. 

 

Nincsenek megjegyzések: